BG

10 изключителни факта За 3D принтирането, които ще ви удивят

10 изключителни факта За 3D принтирането, които ще ви удивят

Днес нека разгледаме една от най-обещаващите предстоящи технологии – Адитивното производство. Това е метод за възпроизвеждане на триизмерни обекти от цифрови модели чрез изграждането им на слоеве на машина, наречена 3D принтер. Може би вече знаете малко за тази технология, но ние сме сигурни, че тези готини факти за 3D принтирането наистина ще ви удивят и ще ви помогнат да завършите картината. Така че седнете и да започваме.

Факт №1: 3D Принтирането Е Изобретено През Миналия Век

Може да се изненадате, но първият принтер за създаване на триизмерни обекти се появява през 1983 г., само година след първия компактдиск. Изобретен е от Чък Хъл, служител в малък бизнес, който прави трайни акрилни покрития за плотове с помощта на UV лампи. Чък използва ултравиолетов лазер, за да втвърди течен фотополимер, за да превърне бързо компютърните дизайни в работещи прототипи. През 1984 г. методът е патентован и наречен лазерна стереолитография или SLA. След 40 години CD-тата вече са нещо от миналото, но 3D технологията продължава да се развива.

                                          Чък Хъл - бащата на 3D принтирането | easy3D - Българската компания за 3D принтиране

Факт №2: Има Много Методи За 3D Печат

Освен стереолитографията, има четири основни метода за печат.

  1. Моделиране на разтопено отлагане (FDM) – обектите се формират от разтопена нишка от пластмаса или полимерен композит.
  2. Селективно лазерно синтероване (SLS) –  послойно нанасяне на полиамид или пластмасов прах чрез лазер.
  3. Селективно лазерно топене (SLM) и директно метално лазерно синтероване (DMLS) – SLS разновидности с по-висока точка на топене, позволяващи по-голяма еднородност, точност и здравина на готовия обект. Идеален за чисти метали като титан или алуминий.
  4. Color-Jet Printing (CJP) – послойно залепване и оцветяване на композитен прах на основата на гипс или пластмаса. Позволява да се създават пълноцветни триизмерни модели с точност до 0,1 mm. 
  5.                                          SLS 3D Printing – Beamler

На практика има много други методи. Компаниите непрекъснато експериментират с технологии и материали, създавайки нови начини за получаване на предмети с различни размери, форми и издръжливост.

Факт#3: Не Е Само За Създаване На Прототипи

Първоначално технологията наистина се използва за създаване на прототипи, тъй като беше бърза и евтина алтернатива на стандартните методи. Но тъй като технологията се подобри, тя стана достъпна опция за масово производство. Много компании от различни индустрии успешно използват 3D принтери в пълни производствени цикли, създавайки както малки структурни части, така и готови продукти.

Факт#4: 3D Принтерите Спасяват Животи

Производството на добавки се интегрира все повече в медицинската индустрия. Използва се за изработване на отливки, протези, импланти, хирургически инструменти и дори модели на органи за обучение и подготовка за сложни операции.

3D отпечатани протези на ръце, крака, коленни стави и отделни кости помагат на хората с физически наранявания отново да живеят нормален живот. Във видеото по-долу можете да видите как работи отпечатаната протеза за ръка.

                                       Твоите технологии | Любопитно

 

Далеч по-впечатляващи обаче са експериментите с биопечат. Например, изследователи от университета в Нюкасъл успяха да разработят и отпечатат изкуствена роговица на окото. Успехът дава възможност да се говори за създаване на бионично око, което може напълно да замени човешката очна ябълка в близко бъдеще. В допълнение, 3D биопринтирането позволява създаването на различни тъканни структури, като бъбречна тъкан, кожа и дори кръвоносни съдове. И това са наистина вълнуващи факти за технологията за 3D печат! 

Факт#5: Можете Да Отпечатате Пистолет

Един от най-интересните факти за 3D принтирането е, че можете да отпечатате почти всичко, включително истинско оръжие. През 2013 г. американският дизайнер и ръководител на Defense Distributed Коди Уилсън създава пластмасовия боен пистолет Liberator, като всички детайли са направени на 3D принтер. Единствената част, която принтерът не успява да произведе, е металната глава. Пистолетът е кръстен на FP-45 Liberator, създаден по време на Втората световна война, а причината е изключителната простота на двата дизайна - FP-45 се състои от 23 части, докато Liberator - само от 16.

Изобретението на Уилсъне посрещнато със смесени чувства. От една страна, човек може да стане собственик на евтино оръжие за защита (Уилсън публикува проектните чертежи); от друга, може да се използва за незаконни цели. Ето защо американските власти поискват премахването на модела от официалния сайт, за да се премахне опасността от занаятчийско производство без сериен номер.

Както и да е, Уилсън отговори на належащ въпрос: „може ли някой да отпечата пистолет за себе си с появата на 3D принтери?“

                                      коди уилсън - Webcafe.bg

Факт#6: Факти За 3D Печат В Космоса

Изглежда, че споделихме достатъчно невероятни факти за 3D печат, но ето още един: в космоса има 3D принтер. Той е поставен на Международната космическа станция и помага на астронавтите, като отпечатва различни инструменти и функционални елементи за станцията. Между другото, това е вторият принтер на ISS. Първият беше доставен през 2014 г. като експеримент за доказване на възможностите за адитивно производство в микрогравитация.

Също така аерокосмическите компании широко използват тази технология при конструирането на сателити и ракети-носители. И когато се върнем на Луната, НАСА ще отпечата много елементи от бъдещата лунна база, използвайки почва от лунен реголит.

 

Забавни Факти За 3D Принтирането

Вероятно вече виждате, че адитивните технологии ни позволяват да създаваме почти всеки артикул. Вече разгледахме сериозни изобретения, така че нека сега се забавляваме.

Факт#7: Най-Голямата 3D Отпечатана Къща? Лесно

През 2019 г. в Дубай е пусната в експлоатация сграда, чиито стени са направени на 3D принтер. Бетонната конструкция с височина 31 фута и площ от 6889 квадратни фута не само струва три пъти по-малко от традиционното строителство, но също така произвежда 60 процента по-малко отпадъци. Заради размера си къщата попада в Книгата на рекордите на Гинес, но не е първата, построена в Дубай с помощта на адитивни технологии. През 2016 г. беше построен офис близо до хотел Emirates Towers, отбелязвайки началото на стратегическа програма за превръщането на Дубай в глобална столица на 3D технологиите.

                                              3D печатна къща направена от рециклируеми материали с нулев отпадък - Lider.bg

Факт№8: 3D Отпечатана Храна – Не Е Вкусна, Но Здравословна

Да, разбрахте правилно. 3D-отпечатаната храна е едновременно осезаема и годна за консумация. В момента списъкът с 3D-отпечатани ястия е ограничен до меки съставки като сирене, шоколад, сироп и паста. Но въпреки това учените смятат, че изследванията в тази посока имат потенциал.

През 2018 г. испанският стартъп Novameat отпечата пържола и пилешки гърди. Разбира се, месото не беше истинско; вместо това беше направена от паста на основата на ориз, водорасли и бобови растения, поради което имаше доста различен вкус от оригинала. Но компанията успя да запази хранителната стойност на продукта, както и да имитира структурата на месото, което е доста впечатляващо.

                                                 Първата в света 3D отпечатана веган сьомга се появи в супермаркетите

Факт#9: 3D Принтерите Помагат На Холивуд Да Създава Хитови Филми

Адитивните технологии се използват успешно във филмовата индустрия. Те са по-евтини от компютърната графика и позволяват отпечатване на много детайли много по-бързо и по-евтино от традиционните методи. Човек може лесно да създава реалистични чудовища, приказни къщи, фантастични костюми и дори цели светове.

Ето някои забавни факти за 3D принтирането във филмите. Костюмът на Железния човек и роботите терминатор от „Терминатор: Спасение“ са 3D отпечатани, а във филма за Черната пантера 3D принтирането е използвано за създаване на образа на кралица Рамонда, смесвайки традиционната африканска култура с новите технологии.

                                              Queen Ramonda Crown Headpiece [3D Print Files] – DangerousLadies

Факт#10: 4D Принтирането Се Задава

Това е трудно за вярване, но също е обективна реалност. Терминът беше използван за първи път преди няколко години за означаване на специална технология за отпечатване на обекти, които променят своите характеристики с течение на времето. С други думи, „четвъртият“ в 4D печат не е измерение, а параметър, който е свързан с позицията или функцията на даден обект. И тук всичко зависи от материала, използван в принтера. Специалните материали се променят под въздействието на вода, топлина, светлина или механично въздействие и могат да бъдат програмирани за определени действия.

Къде може да се приложи? В същото пространство! Използвайки 4D печат, инженерите на NASA създадоха защитна метална тъкан под формата на верижна риза, която може да се огъва, разтяга и компресира, но е изключително трудна за разкъсване. Агенцията планира да използва тази тъкан за екраниране на сателити, скафандри и обитаеми модули, като по този начин ги предпазва от сблъсъци с космически отпадъци и излагане на слънчева радиация.Ето как изглежда 4D в автомобилната индустрия. Вижте тази концепция за автомобил BMW с 4D отпечатани триъгълни секции на каросерията. При завиване те ще се разтягат, за да не се търкат гумите в арките. Невероятно!

 

 


TPU е термопластичен еластомер, който комбинира твърдостта на пластмасите с гъвкавостта на гумите. Той е химически съставен от твърди и меки сегменти, които му придават уникалните свойства.

прочети още

Контролерът(Controller) е устройство или платка, която управлява всички функции на 3D принтера, включително движението на моторите, температурата на екструдера, скоростта на принтиране и други параметри.

прочети още

Моторите(Motors ) се използват за движение на платформата и главата на екструдера в трите оси (X, Y и Z), както и за подаване на материала през екструдера.

прочети още

Лагерите и водачите(Bearings and Guides) позволяват на платформата и главата на екструдера да се движат плавно и точно по време на принтиране, осигурявайки висока прецизност на изработката.

прочети още

Дюзата (Nozzle) е малък отвор, през който материалът се излиза от екструдера и се нанася на платформата. Размерът на дюзата определя детайлността и скоростта на принтиране.

прочети още

Работната платформа(Build Platform), известна още като печатна платформа или принтбед, е ключов елемент от 3D принтера, който служи като база за създаване на тримерни обекти.

прочети още

Екструдерът (Extruder) е ключова част от 3D принтера, отговарящ за подаването и формирането на материала, използван за създаване на обектите.

прочети още

Смолата за леене (casting resin) е специализиран вид смола, предназначен за изработка на метални или други типове отливки. Ето някои от ключовите факти и информация за нея:

прочети още

Гъвкавата смола (Flexible Resin) е специализиран вид смола за смолен 3D печат, който се отличава със своята еластичност и гъвкавост. Ето някои от ключовите факти и информация за нея:

прочети още

Устойчивата смола (Tough Resin) е специализиран вид смола за смолен 3D печат, който се отличава със своята изключителна издръжливост и устойчивост на удари. Ето някои от ключовите факти и информация за нея:

прочети още

Стандартната смола (Standard Resin) за 3D печат е един от най-широко използваните видове материали за смолен 3D печат. Ето някои от ключовите факти и информация за нея:

прочети още

Ето някои от ключовите факти и информация за NYLON (Polyamide или найлон) филамента за 3D принтиране:

прочети още

Ето някои от ключовите факти и информация за PETG (Polyethylene Terephthalate Glycol или полиетилен терефталат гликол) филамента за 3D принтиране:

прочети още

Ето някои от ключовите факти и информация за ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene или акрилонитрил-бутадиен-стирол) филамента за 3D принтиране:

прочети още

Полилактидният (PLA) филамент е един от най-популярните материали за 3D принтиране поради своите различни предимства. Ето някои от основните характеристики и информация за него:

прочети още

Когато говорим за 3D печат, разбира се, повечето биха помислили първо за действителния процес на печат. Въпреки това, адитивното производство включва няколко етапа, от моделиране до крайната част, включително дизайн и оптимизация, слайсване, 3D печат и последваща обработка . Днес ще разгледаме последната стъпка, която се извършва след адитивното производство на части, тя е тази, която ще диктува някои от крайните естетически и механични свойства. Но как можем да се възползваме от последващата обработка? Какви са различните методи и за какво се използват? Открийте отговорите на тези въпроси, плюс 10 причини, поради които последващата обработка заслужава пълното ви внимание.

прочети още

Открийте Своя Път към Творчеството Вашата креативност заслужава да бъде освободена! И ние сме тук, за да ви помогнем да направите това възможно. Нека ви представим нашата безплатна индивидуална консултация за Basic Курса по 3D Принтиране, където вашата визия е в центъра на вниманието. Защо индивидуална консултация? Защото всеки от вас е уникален, и искаме да осигурим точно това, от което се нуждаете, за да развиете вашата креативност и умения в областта на 3D принтирането.

прочети още

Представете си, че можете да изградите цяла машина за диализа, използвайки само 3D принтер. Това може да намали разходите и да елиминира производствените отпадъци. И тъй като такава машина може да бъде произведена извън фабрика, хората с ограничени ресурси или тези, които живеят в отдалечени райони, може да имат по-лесен достъп до това медицинско устройство.

прочети още

С повече от 1000 нервни окончания, човешката кожа е най-голямата сензорна връзка на мозъка с външния свят, осигуряваща богата обратна връзка чрез допир, температура и натиск. Въпреки че тези сложни характеристики правят кожата жизненоважен орган, те също така правят предизвикателство за възпроизвеждане.

прочети още

Говорейки за високите технологии като цяло, терминът "3D печат" е широко използван, въпреки че печатът е само част от процеса. 3D принтерите стават все по-достъпни и по-лесни за използване. Днес всеки може да печата музикални инструменти, бижута, предмети от бита и аксесоари за облекло, тъй като те ви помагат да спестите разходи, за да започнете домашен бизнес.

прочети още

3D печатът, известен също като адитивно производство, бързо се превърна в голям принос за авиационната индустрия. Докато авиацията първоначално използваше адитивното производство предимно за създаване на прототипи, сега използването му се разшири до почти всеки аспект операции по поддръжка, ремонт и основен ремонт (MRO). Ето три начина, по които 3D печатът може да ви спести време и пари:

прочети още

Какво се има предвид, когато някой спомене „3D принтиране“? Медиите, особено масовият маркетинг, представят 3D принтирането като магическа технология на бъдещето, която е способна да възпроизвежда сложни обекти. Но това прави трудно да се определи какво точно е 3D принтирането, технически погледнато. В действителност има много различни технологии за 3D печат , но сега ще разгледаме FDM , върху която се фокусира тази статия и е най-често срещаната.

прочети още

От космонавтиката до здравеопазването, 3D печатът революционизира производствените процеси, предлагайки несравнима гъвкавост и ефективност. -серийно производство -специализираните материали за 3D печат -стандартизирани процеси -изкуствен интелект

прочети още

Международен екип, включващ изследователи от Индия, успешно разработи метод за използване на съединение от земни насекоми за производство на екологични полимерни композитни части с метода на 3D печат.От решаващо значение е да се осигури отговорно използване на суровини за 3D печат, за да се постигне цел 12 за устойчиво развитие на ООН, т.е. насърчаване на модели на устойчиво потребление и производство.Сухоземните насекоми са потенциален източник на хитозан поради тяхното изобилие, достъпност и относително високо съдържание на хитин в техните екзоскелети.

прочети още

ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯ ОФИС НА ArtPrint3D! -3D принтирането -инвестиционен портфейл -безплатна първа консултация -курсове и обучения -бизнес възможности Заповядайте при нас в топло и уютно обкръжение

прочети още

ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯ ОФИС НА ArtPrint3D! НЕ ИЗОСТВАЙТЕ, БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ БЪДЕЩЕТО ! ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯ ОФИС НА ArtPrint3D! -3D принтирането -инвестиционен портфейл -безплатна първа консултация -курсове и обучения -бизнес възможности Заповядайте при нас в топло и уютно обкръжение

прочети още

За да изберете правилния 3D принтер за вас, винаги трябва да вземете предвид няколко съображения: бюджет, ниво на умения и разбира се, какви неща искате да отпечатвате. -Сливане на филамент (FFF) (FDM) И FFF, и FDM -Стереолитография (SLA) и Дигитално Осветяване (DLP)

прочети още

Наистина е възможно да изтеглите кола. Стерлинг Бакъс, ентусиазиран баща и физик, буквално изтегли и 3D отпечата цял Lamborghini Aventador. Този видеоклип е благодарение на 3D Printing Nerd, YouTuber, който интервюира Стерлинг този месец, за да проследи петгодишното му пътуване. Стерлинг се надява да има Aventador напълно готов до август, когато ще бъде изложен на автомобилно шоу.

прочети още

Тази статия преглежда различните начини за получаване на водоустойчиви части с 3D печат: материали, процеси на 3D печат и опции за финишна обработка. Най-многобройните 3D печатни материали, като PLA, могат да се разрушат, когато са изложени на вода за продължителни периоди, докато металите обикновено развиват ръжда поради окисляване от вода. Материалите с добра водоустойчивост се класифицират като IP 67 и/или IP 68 според кода за защита от проникване. Изработка на водоустойчиви 3D модели без прекалено много обработка на повърхността. Полипропилен (PP), Найлон PA 12, ABS, Поликарбонат Поликарбонатът, PETG , ASA

прочети още

Въпреки малкия си екип, ние от " ArtPrinting3D" сме отдадени на идеята да образоваме и информираме хората и подобряваме площите в нашата родина с помощта на адитивните технологии по-конкретно - 3д принтирането. -Безплатно образование за деца от 4-12г възраст -Подобряване и реновиране на морално остарели градски инфраструктурни обекти -Създаване на мрежа от професионалисти

прочети още

Отпечатване на Бъдещето: Как 3D Принтирането Революционира Земеделието Системи за Завързване на Растения Интелигентни Сензори и Наблюдателни Инструменти Индивидуално Проектирани Селскостопански Инструменти Модели за Проектиране на Ферми Биоразградими Материали за Подобрена Устойчивост

прочети още

Предизвикателствата и Възможностите на Бъдещето: Как 3D Принтирането Променя Кулинарията Персонализирани Хранителни Решения Изследване на Нови Вкусове и Консистенции Оптимизация на Хранителния Процес Проблеми във Хранителната Индустрия

прочети още

Светът на Технологиите с 3D Принтиране за Деца: Игри, Учебни Проекти и Забавление STEM Създадени по Собствен Дизайн Проекти в Класна Среда Решаване на проблеми и Инженерни Умения Математически и Научни Изследвания Подготовка за Бъдещето

прочети още

От Революционните Мечти до Реалността: Как 3D Принтирането Преобразява Автомобилната Индустрия.Автомобилната индустрия, позната си с иновациите и технологичния прогрес, вече е на прага на нова епоха благодарение на 3D принтирането. В тази статия ще проучим защо водещите автомобилни производители обръщат поглед към тази технология и как тя преобразява начина, по който се проектират, произвеждат и поддържат автомобилите.

прочети още

Изследване на Безкрайните Възможности на 3D Принтирането в Космоса: Откриване на Нови Хоризонти Нулева Гравитация, Неограничени Възможности Редуциране на Разходите и Времето Подходящи Материали Перспективи за Бъдещето

прочети още

В сферата на съвременните технологии, 3D принтирането е изправило света на гореща крачка напред. Предимствата на Биоразградимите Материали в 3D Принтирането:Намаляване на Карбоновия Отпечатък, По-Малко Отпадъци, Широка Гама от Приложения. Популярните Биоразградими Материали за 3D Принтиране:PLA, PHA, PETG

прочети още

Революцията на персонализираните 3D принтирани бижута ни отвежда в нова ера на модата и дизайна, където индивидуалността и уникалността стоят в основата на всеки аксесоар.

прочети още

Изграждането на бъдещето чрез 3D принтирани сгради представлява една от най-вълнуващите иновации в строителството. 3D печатът позволява създаването на сложни архитектурни форми, които биха били трудни или невъзможни за изпълнение с традиционни методи. Ефективност Екологичност Дизайн Иновации

прочети още

3D принтирането трансформира медицината, откривайки нови възможности за персонализирано лечение и иновации. 3D принтирането е на прага на революция в медицината, предлагайки решения, които бяха немислими доскоро. Тази статия разглежда ключовите начини, по които тази иновативна технология променя сектора на здравеопазването.

прочети още

Започването с 3D принтирането може да изглежда като голямо предизвикателство, но всъщност е вълнуващо пътешествие в света на създаването. Избор на 3D Принтер, Материали за Печат, Софтуер за 3D Моделиране, Подготовка за Печат, Пост-Процесинг, Общност и Ресурси

прочети още