BG

10 Водоустойчиви опции за вашите 3D отпечатани части: Материали и пост-обработка

 10 Водоустойчиви опции за вашите 3D отпечатани части: Материали и пост-обработка

Водоустойчивостта е от съществено значение за части, които ще бъдат изложени на дъжд и други влажни условия, включително постоянен контакт с вода като водни бутилки. За 3D печатните технологии има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид, за да се получат водоустойчиви части: материалът, процесът на 3D печат и опциите за пост-обработка.

Материали за водоустойчив 3D печат Най-многобройните 3D печатни материали, като PLA, могат да се разрушат, когато са изложени на вода за продължителни периоди, докато металите обикновено развиват ръжда поради окисляване от вода. Материалите с добра водоустойчивост се класифицират като IP 67 и/или IP 68 според кода за защита от проникване.

Материалите за 3D печат, изброени по-долу, могат да се използват за изработка на водоустойчиви 3D модели без прекалено много обработка на повърхността.

 

Полипропилен (PP)

Този материал е популярен сред бутилките и контейнерите за храна. Той е лек и отблъсква водата (хидрофобен), за разлика от други материали, които абсорбират вода с течение на времето.

Полипропиленът е много гъвкав и има добро залепване между слоевете с малко промеждутъчни разстояния по време на печатане. Освен че е устойчив на вода, той също е устойчив на агресивни химикали като киселини и органични разтворители. Той също така има добра топлоустойчивост.

Подходящи технологии за 3D печат: MJF & SLS

Найлон PA 12

Този материал има добра еластичност и висока устойчивост на удар. Неговата устойчивост на химикали, алкохоли, горива, масла и препарати за почистване е отлична. Той има добра стабилност на времето и ултравиолетовата светлина. PA12 предлага някои водоустойчиви свойства и добър съотношение цена-качество като цяло. Въпреки това, той не е подходящ за дългосрочен контакт с вода и се нуждае от някои специфични повърхностни обработки, като епоксидно покритие, за да се осигури по-добра водоустойчивост.

Подходящи технологии за 3D печат: SLS & FDM

ABS

Този материал е отличен за водоустойчиво печатане. ABS е материал с висока устойчивост на удари и издръжливост и има температура на стъклово преход около 105°C. Той е много устойчив на водни, фосфорни и хидрохлорни киселини. Въпреки това, той може да бъде повреден от слънчева светлина. Той се използва често в тръбните линии и тръбите за оттичане.

Подходяща технология за 3D печат: FDM

Поликарбонат Поликарбонатът

е прозрачен материал с добра устойчивост на удари. Той е идеален материал за бебешки бутилки и презареждаеми водни бутилки.

Поликарбонатът е здрав и аморфен материал с висока устойчивост на удари, стабилност и добри електрически свойства. Той има по-широк диапазон на работна температура с температура на деформация на топлината от 140°C.

Подходяща технология за 3D печат: FDM

PETG 

има значителна химическа устойчивост, издръжливост и добра формователност. Той има силна бариера за вода и влага, както и добра устойчивост на удари и е леко гъвкав. Този материал има ниски температури за формоване, което го прави популярен в потребителските приложения.

PETG се използва често за контейнери за храна и бутилки за течни напитки.

Подходяща технология за 3D печат: FDM

ASA (Акрилонитрил стирол акрилат)

Това е аморфен термопластичен материал с подобрена устойчивост на атмосферни условия. Той се използва широко в прототипите при 3D печата поради устойчивостта си на ултравиолетова светлина и отличните механични свойства. ASA има добра устойчивост на химикали и топлина, с температура на стъклов преход от 108 градуса.

FDM печатно покритие с ABS Част, отпечатана с FDM с ASA Неръждаема стомана 316L / 1.4404 Относително незначителният процент хром в неръждаемата стомана я прави устойчива на вода. Тя е много устойчива на окисление (ръжда). Въпреки това, тя може да бъде повредена от хлорни води. Обикновено се използва в хранителната промишленост и лабораторно оборудване, топлообменници, гайки и болтове.

Подходяща технология за 3D печат: DMLS

DMLS печат с неръждаема стомана 316L Сравнение на разходите за производство на части с устойчиви на вода материали Нека направим сравнение на разходите за производство на части, използвайки различни устойчиви на вода материали за 3D печат от Xometry's Instant Quote Engine:

Дебелина на стената Печатането с дебелина на слой от 0,15 мм осигурява добро качество на печат и устойчиви на вода части. Увеличаването на дебелината на стената е един от начините за намаляване на порьозността към вода. Дебелината на стената може да бъде увеличена чрез използване на ниска височина на слоя, плътно пълнене и висока температура.

Увеличаване на обвивките Като правило, по-голямото добавяне на обвивки увеличава възможността за производство на устойчиви на вода части. Наистина, комбинацията от 4 до 6 обвивки с дебелина на стената около 3 мм работи добре за водонепропускливи части. Въпреки това, различните материали имат различни ограничения на обвивките, затова е важно да се има предвид ограничението на обвивките за избрания материал.

По-висока температура на печатане По-високите температури могат да осигурят по-добро залепване между всеки слой. Това подобрено залепване намалява промеждутъчните промеждутъци, които могат да причинят протичане на вода.

Опции за пост-обработка, за да се получат устойчиви на вода части Процесите на следпечатна обработка са сигурен начин да се гарантира, че вашите части разполагат с необходимата устойчивост на вода за обслужване.

Vapor Smoothing Този процес включва смесването на слоевете, премахването на промеждутъчните промеждутъци и затегването на уплътнението около частта. Той се извършва главно чрез нанасяне на разтворим принт на растителна основа. Струва си да се отбележи, че химическите разтворители са до известна степен специфични за материалите.

Тази повърхностна обработка е налична за технологиите MJF и SLS.


TPU е термопластичен еластомер, който комбинира твърдостта на пластмасите с гъвкавостта на гумите. Той е химически съставен от твърди и меки сегменти, които му придават уникалните свойства.

прочети още

Контролерът(Controller) е устройство или платка, която управлява всички функции на 3D принтера, включително движението на моторите, температурата на екструдера, скоростта на принтиране и други параметри.

прочети още

Моторите(Motors ) се използват за движение на платформата и главата на екструдера в трите оси (X, Y и Z), както и за подаване на материала през екструдера.

прочети още

Лагерите и водачите(Bearings and Guides) позволяват на платформата и главата на екструдера да се движат плавно и точно по време на принтиране, осигурявайки висока прецизност на изработката.

прочети още

Дюзата (Nozzle) е малък отвор, през който материалът се излиза от екструдера и се нанася на платформата. Размерът на дюзата определя детайлността и скоростта на принтиране.

прочети още

Работната платформа(Build Platform), известна още като печатна платформа или принтбед, е ключов елемент от 3D принтера, който служи като база за създаване на тримерни обекти.

прочети още

Екструдерът (Extruder) е ключова част от 3D принтера, отговарящ за подаването и формирането на материала, използван за създаване на обектите.

прочети още

Смолата за леене (casting resin) е специализиран вид смола, предназначен за изработка на метални или други типове отливки. Ето някои от ключовите факти и информация за нея:

прочети още

Гъвкавата смола (Flexible Resin) е специализиран вид смола за смолен 3D печат, който се отличава със своята еластичност и гъвкавост. Ето някои от ключовите факти и информация за нея:

прочети още

Устойчивата смола (Tough Resin) е специализиран вид смола за смолен 3D печат, който се отличава със своята изключителна издръжливост и устойчивост на удари. Ето някои от ключовите факти и информация за нея:

прочети още

Стандартната смола (Standard Resin) за 3D печат е един от най-широко използваните видове материали за смолен 3D печат. Ето някои от ключовите факти и информация за нея:

прочети още

Ето някои от ключовите факти и информация за NYLON (Polyamide или найлон) филамента за 3D принтиране:

прочети още

Ето някои от ключовите факти и информация за PETG (Polyethylene Terephthalate Glycol или полиетилен терефталат гликол) филамента за 3D принтиране:

прочети още

Ето някои от ключовите факти и информация за ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene или акрилонитрил-бутадиен-стирол) филамента за 3D принтиране:

прочети още

Полилактидният (PLA) филамент е един от най-популярните материали за 3D принтиране поради своите различни предимства. Ето някои от основните характеристики и информация за него:

прочети още

Когато говорим за 3D печат, разбира се, повечето биха помислили първо за действителния процес на печат. Въпреки това, адитивното производство включва няколко етапа, от моделиране до крайната част, включително дизайн и оптимизация, слайсване, 3D печат и последваща обработка . Днес ще разгледаме последната стъпка, която се извършва след адитивното производство на части, тя е тази, която ще диктува някои от крайните естетически и механични свойства. Но как можем да се възползваме от последващата обработка? Какви са различните методи и за какво се използват? Открийте отговорите на тези въпроси, плюс 10 причини, поради които последващата обработка заслужава пълното ви внимание.

прочети още

Открийте Своя Път към Творчеството Вашата креативност заслужава да бъде освободена! И ние сме тук, за да ви помогнем да направите това възможно. Нека ви представим нашата безплатна индивидуална консултация за Basic Курса по 3D Принтиране, където вашата визия е в центъра на вниманието. Защо индивидуална консултация? Защото всеки от вас е уникален, и искаме да осигурим точно това, от което се нуждаете, за да развиете вашата креативност и умения в областта на 3D принтирането.

прочети още

Представете си, че можете да изградите цяла машина за диализа, използвайки само 3D принтер. Това може да намали разходите и да елиминира производствените отпадъци. И тъй като такава машина може да бъде произведена извън фабрика, хората с ограничени ресурси или тези, които живеят в отдалечени райони, може да имат по-лесен достъп до това медицинско устройство.

прочети още

С повече от 1000 нервни окончания, човешката кожа е най-голямата сензорна връзка на мозъка с външния свят, осигуряваща богата обратна връзка чрез допир, температура и натиск. Въпреки че тези сложни характеристики правят кожата жизненоважен орган, те също така правят предизвикателство за възпроизвеждане.

прочети още

Говорейки за високите технологии като цяло, терминът "3D печат" е широко използван, въпреки че печатът е само част от процеса. 3D принтерите стават все по-достъпни и по-лесни за използване. Днес всеки може да печата музикални инструменти, бижута, предмети от бита и аксесоари за облекло, тъй като те ви помагат да спестите разходи, за да започнете домашен бизнес.

прочети още

3D печатът, известен също като адитивно производство, бързо се превърна в голям принос за авиационната индустрия. Докато авиацията първоначално използваше адитивното производство предимно за създаване на прототипи, сега използването му се разшири до почти всеки аспект операции по поддръжка, ремонт и основен ремонт (MRO). Ето три начина, по които 3D печатът може да ви спести време и пари:

прочети още

Какво се има предвид, когато някой спомене „3D принтиране“? Медиите, особено масовият маркетинг, представят 3D принтирането като магическа технология на бъдещето, която е способна да възпроизвежда сложни обекти. Но това прави трудно да се определи какво точно е 3D принтирането, технически погледнато. В действителност има много различни технологии за 3D печат , но сега ще разгледаме FDM , върху която се фокусира тази статия и е най-често срещаната.

прочети още

Съвременният свят е немислим без технологии. - 3D Принтирането Е Изобретено През Миналия Век - Методи на 3D Печат:FDM,SLS, SLM,CJP - 3D Принтерите Спасяват Животи - 3D Печат В Космоса - 3D Отпечатана Къща -4D Принтирането

прочети още

От космонавтиката до здравеопазването, 3D печатът революционизира производствените процеси, предлагайки несравнима гъвкавост и ефективност. -серийно производство -специализираните материали за 3D печат -стандартизирани процеси -изкуствен интелект

прочети още

Международен екип, включващ изследователи от Индия, успешно разработи метод за използване на съединение от земни насекоми за производство на екологични полимерни композитни части с метода на 3D печат.От решаващо значение е да се осигури отговорно използване на суровини за 3D печат, за да се постигне цел 12 за устойчиво развитие на ООН, т.е. насърчаване на модели на устойчиво потребление и производство.Сухоземните насекоми са потенциален източник на хитозан поради тяхното изобилие, достъпност и относително високо съдържание на хитин в техните екзоскелети.

прочети още

ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯ ОФИС НА ArtPrint3D! -3D принтирането -инвестиционен портфейл -безплатна първа консултация -курсове и обучения -бизнес възможности Заповядайте при нас в топло и уютно обкръжение

прочети още

ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯ ОФИС НА ArtPrint3D! НЕ ИЗОСТВАЙТЕ, БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ БЪДЕЩЕТО ! ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯ ОФИС НА ArtPrint3D! -3D принтирането -инвестиционен портфейл -безплатна първа консултация -курсове и обучения -бизнес възможности Заповядайте при нас в топло и уютно обкръжение

прочети още

За да изберете правилния 3D принтер за вас, винаги трябва да вземете предвид няколко съображения: бюджет, ниво на умения и разбира се, какви неща искате да отпечатвате. -Сливане на филамент (FFF) (FDM) И FFF, и FDM -Стереолитография (SLA) и Дигитално Осветяване (DLP)

прочети още

Наистина е възможно да изтеглите кола. Стерлинг Бакъс, ентусиазиран баща и физик, буквално изтегли и 3D отпечата цял Lamborghini Aventador. Този видеоклип е благодарение на 3D Printing Nerd, YouTuber, който интервюира Стерлинг този месец, за да проследи петгодишното му пътуване. Стерлинг се надява да има Aventador напълно готов до август, когато ще бъде изложен на автомобилно шоу.

прочети още

Въпреки малкия си екип, ние от " ArtPrinting3D" сме отдадени на идеята да образоваме и информираме хората и подобряваме площите в нашата родина с помощта на адитивните технологии по-конкретно - 3д принтирането. -Безплатно образование за деца от 4-12г възраст -Подобряване и реновиране на морално остарели градски инфраструктурни обекти -Създаване на мрежа от професионалисти

прочети още

Отпечатване на Бъдещето: Как 3D Принтирането Революционира Земеделието Системи за Завързване на Растения Интелигентни Сензори и Наблюдателни Инструменти Индивидуално Проектирани Селскостопански Инструменти Модели за Проектиране на Ферми Биоразградими Материали за Подобрена Устойчивост

прочети още

Предизвикателствата и Възможностите на Бъдещето: Как 3D Принтирането Променя Кулинарията Персонализирани Хранителни Решения Изследване на Нови Вкусове и Консистенции Оптимизация на Хранителния Процес Проблеми във Хранителната Индустрия

прочети още

Светът на Технологиите с 3D Принтиране за Деца: Игри, Учебни Проекти и Забавление STEM Създадени по Собствен Дизайн Проекти в Класна Среда Решаване на проблеми и Инженерни Умения Математически и Научни Изследвания Подготовка за Бъдещето

прочети още

От Революционните Мечти до Реалността: Как 3D Принтирането Преобразява Автомобилната Индустрия.Автомобилната индустрия, позната си с иновациите и технологичния прогрес, вече е на прага на нова епоха благодарение на 3D принтирането. В тази статия ще проучим защо водещите автомобилни производители обръщат поглед към тази технология и как тя преобразява начина, по който се проектират, произвеждат и поддържат автомобилите.

прочети още

Изследване на Безкрайните Възможности на 3D Принтирането в Космоса: Откриване на Нови Хоризонти Нулева Гравитация, Неограничени Възможности Редуциране на Разходите и Времето Подходящи Материали Перспективи за Бъдещето

прочети още

В сферата на съвременните технологии, 3D принтирането е изправило света на гореща крачка напред. Предимствата на Биоразградимите Материали в 3D Принтирането:Намаляване на Карбоновия Отпечатък, По-Малко Отпадъци, Широка Гама от Приложения. Популярните Биоразградими Материали за 3D Принтиране:PLA, PHA, PETG

прочети още

Революцията на персонализираните 3D принтирани бижута ни отвежда в нова ера на модата и дизайна, където индивидуалността и уникалността стоят в основата на всеки аксесоар.

прочети още

Изграждането на бъдещето чрез 3D принтирани сгради представлява една от най-вълнуващите иновации в строителството. 3D печатът позволява създаването на сложни архитектурни форми, които биха били трудни или невъзможни за изпълнение с традиционни методи. Ефективност Екологичност Дизайн Иновации

прочети още

3D принтирането трансформира медицината, откривайки нови възможности за персонализирано лечение и иновации. 3D принтирането е на прага на революция в медицината, предлагайки решения, които бяха немислими доскоро. Тази статия разглежда ключовите начини, по които тази иновативна технология променя сектора на здравеопазването.

прочети още

Започването с 3D принтирането може да изглежда като голямо предизвикателство, но всъщност е вълнуващо пътешествие в света на създаването. Избор на 3D Принтер, Материали за Печат, Софтуер за 3D Моделиране, Подготовка за Печат, Пост-Процесинг, Общност и Ресурси

прочети още