BG

10 причини, поради които последващата обработка е важна при 3D печат

10 причини, поради които последващата обработка е важна при 3D печат

Когато говорим за 3D печат, разбира се, повечето биха помислили първо за действителния процес на печат. Въпреки това, адитивното производство включва няколко етапа, от моделиране до крайната част, включително дизайн и оптимизация, слайсване, 3D печат и последваща обработка . Днес ще разгледаме последната стъпка, която се извършва след адитивното производство на части, тя е тази, която ще диктува някои от крайните естетически и механични свойства. Но как можем да се възползваме от последващата обработка? Какви са различните методи и за какво се използват? Открийте отговорите на тези въпроси, плюс 10 причини, поради които последващата обработка заслужава пълното ви внимание.

 

 

 

#1: Осигуряване на качество на частите

Една от причините последващата обработка да е толкова важна е, че помага да се постигнат стандартите за качество, необходими за 3D отпечатаните части. След отпечатване частите може да показват дефекти като видими линии на слоя или повърхностни несъвършенства. Последващата обработка включва стъпки като шлайфане, полиране или пясъкоструене, които елиминират тези дефекти и произвеждат гладки, еднакви повърхности. Това гарантира, че частите отговарят на изискванията за качество и могат да изпълняват функциите си оптимално.

обработка на част

Машинната обработка е метод за последваща обработка, който премахва материала, за да се гарантира точност на размерите и оптимално покритие на повърхността (снимки: TPI Texas)

#2: Подобряване на естетиката на част

В допълнение към функционалното качество, естетическият вид на 3D отпечатаните части също е от решаващо значение, особено в области като продуктов дизайн или потребителски стоки . Постобработката предлага възможност за подобряване на външния вид на частите чрез елиминиране на печатни белези и добавяне на естетически покрития като специфични текстури или цветови ефекти. Това позволява частите да отговарят не само на техническите изисквания, но и на естетическите и дизайнерски критерии на клиентите.

 
 

#3: Подобряване на механичните свойства

Някои техники за последваща обработка, като термична обработка или повърхностно довършване , могат да подобрят здравината на 3D отпечатаните части. Топлинната обработка, например, може да подобри механичните свойства на материалите чрез елиминиране на остатъчните напрежения и увеличаване на устойчивостта на умора. По същия начин прилагането на защитни покрития може да предпази частите от корозия, абразия или други форми на износване, като удължи техния живот и надеждност в взискателни среди.

Поддържа 3D печат

Подпорите могат да бъдат от съществено значение за успешното 3D отпечатване, но трябва да бъдат премахнати по време на последваща обработка 

#4: Премахване на опори

Подпорите за печат често са необходими за поддържане на надвиснали части по време на 3D печат. Въпреки това, те често оставят белези или следи върху повърхностите на частите, което изисква последваща обработка за отстраняването им. Отстраняването на опората може да се извърши ръчно, чрез рязане или чрез разтваряне в подходящи разтворители. Правилната последваща обработка гарантира, че опорите са напълно отстранени, без да се повредят частите, като по този начин се гарантира оптимално покритие.

#5: Почистете частите след печат

Някои адитивни производствени технологии, като 3D печат на прахообразно легло или фотополимеризация във вана , изискват частите да бъдат почистени преди крайната употреба. За да почистите частите и да се отървете от излишния материал, частите се потапят във вана с разтворител като изопропилов алкохол или се обработват с пясъкоструйка. Това освобождава частта от излишния материал, който не е необходим за крайната част, и осигурява по-равномерно покритие на повърхността.

обезпрашаването е причина, поради която последващата обработка е важна

Обезпрахването премахва излишния прах от 3D отпечатаните части 

#6: Подгответе части за други процеси

В много случаи 3D отпечатаните части трябва да преминат през допълнителна обработка или процеси след отпечатването. Това може да включва операции като машинна обработка, заваряване или сглобяване. Последващата обработка подготвя частите за тези последващи процеси чрез елиминиране на повърхностните несъвършенства, регулиране на размерите и подсилване на механичните свойства, където е необходимо. Това гарантира плавно интегриране на отпечатаните части в цялостния производствен процес, без да се компрометира тяхното качество или производителност.

#7: Промяна на свойствата на материала

Някои третирания за последваща обработка променят свойствата на материалите, използвани за 3D печат. Например, отпечатаните със смола части могат да бъдат втвърдени чрез UV полимеризация, за да се подобри тяхната UV устойчивост и дългосрочна издръжливост. По същия начин специфични повърхностни обработки могат да се използват за модифициране на химичните, електрическите или термичните свойства на частите, като ги адаптират към конкретни приложения в различни среди. Някои обработки, например, правят частите проводими или устойчиви за електрически приложения, или водоустойчиви, за да издържат на потапяне.

части за боядисване

Боядисването или покриването на 3D отпечатани части подобрява тяхната естетика и добавя слой защита 

#8: Намалете остатъчния стрес

3D отпечатаните части може да имат остатъчни вътрешни напрежения поради процеса на печат. Тези напрежения могат да доведат до изкривяване или преждевременна повреда на частта. Последващата обработка, по-специално контролираната топлинна обработка, може да се използва за намаляване на тези остатъчни напрежения, подобряване на стабилността на размерите и дългосрочната надеждност на детайлите.

#9: Осигурете съответствие със стандартите и разпоредбите

В някои регулирани индустрии, като космическата, автомобилната или медицинската, 3D отпечатаните части трябва да отговарят на строги стандарти и разпоредби за качество, безопасност и производителност. Последващата обработка може да включва задълбочено тестване и проверка, за да се гарантира, че частите отговарят на тези изисквания. Това може да включва лабораторен анализ, безразрушителен тест или специфични сертификати, гарантиращи, че частите отговарят на приложимите стандарти.

#10: Оптимизиране на свойствата на повърхността

Последващата обработка може да се използва за оптимизиране на свойствата на повърхността на 3D отпечатани части чрез регулиране на тяхната грапавост, гланц или текстура. Това може да се постигне чрез техники като полиране, пясъкоструене или повърхностно покритие. Чрез модифициране на свойствата на повърхността можем да подобрим функционалността на частите за специфични приложения, като устойчивост на сцепление, триене или абразия.

10 причини, поради които последващата обработка е важна

TPU е термопластичен еластомер, който комбинира твърдостта на пластмасите с гъвкавостта на гумите. Той е химически съставен от твърди и меки сегменти, които му придават уникалните свойства.

прочети още

Контролерът(Controller) е устройство или платка, която управлява всички функции на 3D принтера, включително движението на моторите, температурата на екструдера, скоростта на принтиране и други параметри.

прочети още

Моторите(Motors ) се използват за движение на платформата и главата на екструдера в трите оси (X, Y и Z), както и за подаване на материала през екструдера.

прочети още

Лагерите и водачите(Bearings and Guides) позволяват на платформата и главата на екструдера да се движат плавно и точно по време на принтиране, осигурявайки висока прецизност на изработката.

прочети още

Дюзата (Nozzle) е малък отвор, през който материалът се излиза от екструдера и се нанася на платформата. Размерът на дюзата определя детайлността и скоростта на принтиране.

прочети още

Работната платформа(Build Platform), известна още като печатна платформа или принтбед, е ключов елемент от 3D принтера, който служи като база за създаване на тримерни обекти.

прочети още

Екструдерът (Extruder) е ключова част от 3D принтера, отговарящ за подаването и формирането на материала, използван за създаване на обектите.

прочети още

Смолата за леене (casting resin) е специализиран вид смола, предназначен за изработка на метални или други типове отливки. Ето някои от ключовите факти и информация за нея:

прочети още

Гъвкавата смола (Flexible Resin) е специализиран вид смола за смолен 3D печат, който се отличава със своята еластичност и гъвкавост. Ето някои от ключовите факти и информация за нея:

прочети още

Устойчивата смола (Tough Resin) е специализиран вид смола за смолен 3D печат, който се отличава със своята изключителна издръжливост и устойчивост на удари. Ето някои от ключовите факти и информация за нея:

прочети още

Стандартната смола (Standard Resin) за 3D печат е един от най-широко използваните видове материали за смолен 3D печат. Ето някои от ключовите факти и информация за нея:

прочети още

Ето някои от ключовите факти и информация за NYLON (Polyamide или найлон) филамента за 3D принтиране:

прочети още

Ето някои от ключовите факти и информация за PETG (Polyethylene Terephthalate Glycol или полиетилен терефталат гликол) филамента за 3D принтиране:

прочети още

Ето някои от ключовите факти и информация за ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene или акрилонитрил-бутадиен-стирол) филамента за 3D принтиране:

прочети още

Полилактидният (PLA) филамент е един от най-популярните материали за 3D принтиране поради своите различни предимства. Ето някои от основните характеристики и информация за него:

прочети още

Открийте Своя Път към Творчеството Вашата креативност заслужава да бъде освободена! И ние сме тук, за да ви помогнем да направите това възможно. Нека ви представим нашата безплатна индивидуална консултация за Basic Курса по 3D Принтиране, където вашата визия е в центъра на вниманието. Защо индивидуална консултация? Защото всеки от вас е уникален, и искаме да осигурим точно това, от което се нуждаете, за да развиете вашата креативност и умения в областта на 3D принтирането.

прочети още

Представете си, че можете да изградите цяла машина за диализа, използвайки само 3D принтер. Това може да намали разходите и да елиминира производствените отпадъци. И тъй като такава машина може да бъде произведена извън фабрика, хората с ограничени ресурси или тези, които живеят в отдалечени райони, може да имат по-лесен достъп до това медицинско устройство.

прочети още

С повече от 1000 нервни окончания, човешката кожа е най-голямата сензорна връзка на мозъка с външния свят, осигуряваща богата обратна връзка чрез допир, температура и натиск. Въпреки че тези сложни характеристики правят кожата жизненоважен орган, те също така правят предизвикателство за възпроизвеждане.

прочети още

Говорейки за високите технологии като цяло, терминът "3D печат" е широко използван, въпреки че печатът е само част от процеса. 3D принтерите стават все по-достъпни и по-лесни за използване. Днес всеки може да печата музикални инструменти, бижута, предмети от бита и аксесоари за облекло, тъй като те ви помагат да спестите разходи, за да започнете домашен бизнес.

прочети още

3D печатът, известен също като адитивно производство, бързо се превърна в голям принос за авиационната индустрия. Докато авиацията първоначално използваше адитивното производство предимно за създаване на прототипи, сега използването му се разшири до почти всеки аспект операции по поддръжка, ремонт и основен ремонт (MRO). Ето три начина, по които 3D печатът може да ви спести време и пари:

прочети още

Какво се има предвид, когато някой спомене „3D принтиране“? Медиите, особено масовият маркетинг, представят 3D принтирането като магическа технология на бъдещето, която е способна да възпроизвежда сложни обекти. Но това прави трудно да се определи какво точно е 3D принтирането, технически погледнато. В действителност има много различни технологии за 3D печат , но сега ще разгледаме FDM , върху която се фокусира тази статия и е най-често срещаната.

прочети още

Съвременният свят е немислим без технологии. - 3D Принтирането Е Изобретено През Миналия Век - Методи на 3D Печат:FDM,SLS, SLM,CJP - 3D Принтерите Спасяват Животи - 3D Печат В Космоса - 3D Отпечатана Къща -4D Принтирането

прочети още

От космонавтиката до здравеопазването, 3D печатът революционизира производствените процеси, предлагайки несравнима гъвкавост и ефективност. -серийно производство -специализираните материали за 3D печат -стандартизирани процеси -изкуствен интелект

прочети още

Международен екип, включващ изследователи от Индия, успешно разработи метод за използване на съединение от земни насекоми за производство на екологични полимерни композитни части с метода на 3D печат.От решаващо значение е да се осигури отговорно използване на суровини за 3D печат, за да се постигне цел 12 за устойчиво развитие на ООН, т.е. насърчаване на модели на устойчиво потребление и производство.Сухоземните насекоми са потенциален източник на хитозан поради тяхното изобилие, достъпност и относително високо съдържание на хитин в техните екзоскелети.

прочети още

ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯ ОФИС НА ArtPrint3D! -3D принтирането -инвестиционен портфейл -безплатна първа консултация -курсове и обучения -бизнес възможности Заповядайте при нас в топло и уютно обкръжение

прочети още

ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯ ОФИС НА ArtPrint3D! НЕ ИЗОСТВАЙТЕ, БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ БЪДЕЩЕТО ! ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯ ОФИС НА ArtPrint3D! -3D принтирането -инвестиционен портфейл -безплатна първа консултация -курсове и обучения -бизнес възможности Заповядайте при нас в топло и уютно обкръжение

прочети още

За да изберете правилния 3D принтер за вас, винаги трябва да вземете предвид няколко съображения: бюджет, ниво на умения и разбира се, какви неща искате да отпечатвате. -Сливане на филамент (FFF) (FDM) И FFF, и FDM -Стереолитография (SLA) и Дигитално Осветяване (DLP)

прочети още

Наистина е възможно да изтеглите кола. Стерлинг Бакъс, ентусиазиран баща и физик, буквално изтегли и 3D отпечата цял Lamborghini Aventador. Този видеоклип е благодарение на 3D Printing Nerd, YouTuber, който интервюира Стерлинг този месец, за да проследи петгодишното му пътуване. Стерлинг се надява да има Aventador напълно готов до август, когато ще бъде изложен на автомобилно шоу.

прочети още

Тази статия преглежда различните начини за получаване на водоустойчиви части с 3D печат: материали, процеси на 3D печат и опции за финишна обработка. Най-многобройните 3D печатни материали, като PLA, могат да се разрушат, когато са изложени на вода за продължителни периоди, докато металите обикновено развиват ръжда поради окисляване от вода. Материалите с добра водоустойчивост се класифицират като IP 67 и/или IP 68 според кода за защита от проникване. Изработка на водоустойчиви 3D модели без прекалено много обработка на повърхността. Полипропилен (PP), Найлон PA 12, ABS, Поликарбонат Поликарбонатът, PETG , ASA

прочети още

Въпреки малкия си екип, ние от " ArtPrinting3D" сме отдадени на идеята да образоваме и информираме хората и подобряваме площите в нашата родина с помощта на адитивните технологии по-конкретно - 3д принтирането. -Безплатно образование за деца от 4-12г възраст -Подобряване и реновиране на морално остарели градски инфраструктурни обекти -Създаване на мрежа от професионалисти

прочети още

Отпечатване на Бъдещето: Как 3D Принтирането Революционира Земеделието Системи за Завързване на Растения Интелигентни Сензори и Наблюдателни Инструменти Индивидуално Проектирани Селскостопански Инструменти Модели за Проектиране на Ферми Биоразградими Материали за Подобрена Устойчивост

прочети още

Предизвикателствата и Възможностите на Бъдещето: Как 3D Принтирането Променя Кулинарията Персонализирани Хранителни Решения Изследване на Нови Вкусове и Консистенции Оптимизация на Хранителния Процес Проблеми във Хранителната Индустрия

прочети още

Светът на Технологиите с 3D Принтиране за Деца: Игри, Учебни Проекти и Забавление STEM Създадени по Собствен Дизайн Проекти в Класна Среда Решаване на проблеми и Инженерни Умения Математически и Научни Изследвания Подготовка за Бъдещето

прочети още

От Революционните Мечти до Реалността: Как 3D Принтирането Преобразява Автомобилната Индустрия.Автомобилната индустрия, позната си с иновациите и технологичния прогрес, вече е на прага на нова епоха благодарение на 3D принтирането. В тази статия ще проучим защо водещите автомобилни производители обръщат поглед към тази технология и как тя преобразява начина, по който се проектират, произвеждат и поддържат автомобилите.

прочети още

Изследване на Безкрайните Възможности на 3D Принтирането в Космоса: Откриване на Нови Хоризонти Нулева Гравитация, Неограничени Възможности Редуциране на Разходите и Времето Подходящи Материали Перспективи за Бъдещето

прочети още

В сферата на съвременните технологии, 3D принтирането е изправило света на гореща крачка напред. Предимствата на Биоразградимите Материали в 3D Принтирането:Намаляване на Карбоновия Отпечатък, По-Малко Отпадъци, Широка Гама от Приложения. Популярните Биоразградими Материали за 3D Принтиране:PLA, PHA, PETG

прочети още

Революцията на персонализираните 3D принтирани бижута ни отвежда в нова ера на модата и дизайна, където индивидуалността и уникалността стоят в основата на всеки аксесоар.

прочети още

Изграждането на бъдещето чрез 3D принтирани сгради представлява една от най-вълнуващите иновации в строителството. 3D печатът позволява създаването на сложни архитектурни форми, които биха били трудни или невъзможни за изпълнение с традиционни методи. Ефективност Екологичност Дизайн Иновации

прочети още

3D принтирането трансформира медицината, откривайки нови възможности за персонализирано лечение и иновации. 3D принтирането е на прага на революция в медицината, предлагайки решения, които бяха немислими доскоро. Тази статия разглежда ключовите начини, по които тази иновативна технология променя сектора на здравеопазването.

прочети още

Започването с 3D принтирането може да изглежда като голямо предизвикателство, но всъщност е вълнуващо пътешествие в света на създаването. Избор на 3D Принтер, Материали за Печат, Софтуер за 3D Моделиране, Подготовка за Печат, Пост-Процесинг, Общност и Ресурси

прочети още